Vaccinaties – Huisartspraktijk Vreehof – Backes & Dekker – Leiden
Header afbeelding
Huisartspraktijk Vreehof – Backes & Dekker
Witte Rozenstraat 21A 2311XS
Leiden

Vaccinaties

Covid-19 booster vaccinaties (najaar 2022)

Het RIVM zal vanaf de tweede helft van september mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte en sterfte uitnodigen om een herhaalprik tegen corona bij de GGD te halen. Dit is de groep die eerder dit jaar is uitgenodigd voor een herhaalprik, uitgebreid met de mensen jonger dan 60 jaar die jaarlijks uitgenodigd worden voor de griepprik. Mensen die jaarlijks de griepprik krijgen en jonger zijn dan 60 jaar krijgen via hun huisarts een uitnodiging om hun prik te halen bij de GGD. De covid-19 boostervaccinatie van dit najaar zal worden uitgevoerd door de GGD Holland Midden. De huisartsen zullen alleen de groep mensen jonger dan 60 jaar, die ook in aanmerking komt voor de griepprik, een uitnodiging sturen namens de GGD Hollands Midden, zodat deze groep mensen voorrang krijgt in de vaccinatieprocedure. U hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen, indien u in deze risicogroep valt, krijgt u vanzelf een uitnodiging. Wij zullen als huisartsen zelf géén covid-19 boostervaccinaties geven, tenzij u geheel niet mobiel (ook niet met hulp van een naaste) of bedlegerig bent. Alle vragen rondom de covid-19 boostervaccinatie van dit najaar kunt u stellen aan de GGD Hollands Midden, zij zijn bereikbaar op 085-0782878 of via vragenovercorona@ggdhm.nl

 

Griepvaccinaties 2022

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Griep is iets anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. Meer informatie over de griepvaccinatie vindt u op de website van het RIVM.

De uitnodigingen voor de griepvaccinaties van 2022 zullen in september/oktober aan u worden verstuurd. U hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. Wij zullen deze vaccinaties geven op dinsdag 8 november en donderdag 10 november 2022, op beide dagen tussen 15:00 en 18:00 uur. Heeft u geen indicatie, maar wilt u wel een griepvaccinatie krijgen in najaar 2022, dan is dit op eigen kosten (25 euro). U kunt hiervoor een afspraak maken bij onze assistente.

 

Pneumokokkenvaccinaties 2022

Patiënten geboren tussen 1 januari 1948 en 31 december 1952 kunnen tot oktober 2022 nog een gratis pneumokokken vaccinatie halen (Pneumokokken vaccinatie campagne 2021).

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken. Meer informatie over de pneumokokkenvaccinatie vindt u op de website van het RIVM. In het najaar van 2022 ontvangen mensen van 66 tot en met 69 jaar (geboren vanaf 1-1-1953 tot en met 31-12-1956)  een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.

De uitnodigingen voor de pneumokokkenvaccinaties van 2022 zullen in september/oktober aan u worden verstuurd. U hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. Wij zullen deze vaccinaties geven op dinsdag 8 november en donderdag 10 november 2022, op beide dagen tussen 15:00 en 18:00 uur. Indien u ook een indicatie heeft voor de griepprik, zult u de vaccinaties gelijktijdig (in de linker en de rechter bovenarm) krijgen. Heeft u geen indicatie, maar wilt u wel een pneumokokkenvaccinatie krijgen in najaar 2022, dan is dit op eigen kosten (25 euro). U kunt hiervoor een afspraak maken bij onze assistente.

 

Apenpokken vaccinatie 2022

GGD Hollands-Midden zal mensen die door de huisarts worden behandeld met hiv-PrEP uitnodigen voor de Monkeypox/Apenpokken vaccinatie. Patiënten die hiv-PrEP gebruiken en deze vaccinatie wensen, kunnen zich melden bij onze assistente. Wij zullen dan met uw toestemming uw gegevens doorgeven aan GGD Hollands Midden, waarna u een uitnodiging zult ontvangen van de GGD voor vaccinatie. Huisartsen kunnen deze vaccinatie niet op eigen verzoek geven.

 

Overige vaccinaties

Alle overige vaccinaties buiten het rijksvaccinatieprogramma om (Waterpokken/Gordelroos, HPV, etc) worden alleen geplaatst op eigen kosten (25 euro per vaccinatie).